Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ШПІЦЕР ВАСИЛЬ, користувач 1ua
ВАСИЛЬ ШПІЦЕР
Тема: 'Нація і Держава' - Про Лопатинського

'Нація і держава'

23 лютого 2010 р.

ІЗ КРОВИ Й КОСТИ БОРЕЦЬ ВИЗВОЛЬНОЇ СПРАВИ

Як Лопатинський з-за кордону

 У рідний край у Львів вертав

 І ніс він думи про повстання,

 Тоді чекістам в руки впав.

(уривок з пісні)

Сімдесят років тому, у 28-річному віці, героїчно віддав своє життя за свободу України Крайовий Провідник ОУН на І Західноукраїнських землях Володимир Тимчій 'Лопатин- і ський'. Він став першим полеглим зі складу Проводу Рево­люційної ОУН. Варто зазначити, що до пантеону борців за волю України належить більшість членів великого роду Тимчіїв.

Володимир Тимчій народив­ся 28 жовтня 1911 року в селі Грабовець Стрийського району. Батько Іван був. професійним військовим, служив на теренах Чехії штабс-фюрером (команди­ром чоти). Мама Марія провади­ла велику сільську господарку та виховувала семеро дітей.

1932 року Володимир закін­чив Стрийську гімназію і вступив па гуманістичний факультет Львівського університету.

Уже в гімназії активно пра­цював у патріотичних україн­ських організаціях - 'Просвіті', 'Рідній школі', 'Пласті', ОУН. Під керівництвом Степана Охримовича організував Першу ланку Юнацтва ОУН і став її Провідни­ком. Дружив і тісно співпрацю­вав зі Степаном Бандерою, Олек­сою Гасиним, Петром Мірчуком. Пізніше займав відповідальні по­сти в ОУН: організаційного ре­ферента повітового, а потім окружного Проводу Стрийщини, організаційного референта Крайової Екзекугиви на ЗУЗ і, нарешті, Крайового Провідника та члена революційного Прово­ду ОУН.

ЧЕРЕЗ РОДИНУ ДО САМОПОСВЯТИ УКРАЇНІ

Патріотично налаштованою була вся велика родина Тимчіїв, і коли прийшла пора історичних випробувань, більшість із них стали в перших рядах борців за незалежність України.

Брати Стефан і Теодор Тимчії вели активну роботу в ОУН. Стефана 1934 року польський суд засудив на три роки ув'язнення за розповсюдження націоналіс­тичних листівок. Вийшовши з тюрми, він продовжив підпільну діяльність, у 1938-39 рр. боровся па Закарпатті проти угорських окупантів, потрапив у полон. Мадяри передали Стефана полякам, а ті без суду вбили його на тери­торії польської військової части­ни під Стриєм 1939 року. Стефан став першою жертвою у бо­ротьбі за незалежність України, яку приніс рід Тимчіїв.

Теодор Тимчій навчався у Стрийській гімназії. Був членом ОУН від 1932 р. Після розколу очолив місце­вий осередок рево­люційної ОУН. Займав­ся пропагандивною ро­ботою, від листопада 1945 р. під псевдонімом 'Аркас' працював рай­онним референтом пропаганди нафтового басейну м. Борислава та околиць. Під час облави 22 березня 1946 р. НКВС виявило у двох кілометрах на північ від с.Доброгостова Дрого­бицького району підпільну дру­карню, якою опікувався Теодор Тимчій-'Аркас'. У той час, окрім нього, там було ще шестеро по­встанців, які на пропозицію зда­тися відповіли кулеметним і ав­томатним вогнем. У нерівному бою Тимчій-'Аркас' та ще четве­ро повстанців загинули, а двоє його охоронців потрапили до ворожого   полону.   З криївки енкаведисти вилучили 1 кулемет, 2 автомати, 4 гвинтівки, 2 пістолети, 4 гранати, друкарську машинку, ротатор та різно­манітну підпільну літе­ратуру.

Брати Іван та Бог­дан Тимчії були в Дорості 'Рідної Школи', а згодом стали членами ОУН. Івана після війни заарештувало НКВС. Його довго тримали у Стрийській тюрмі, жорстоко катували, ви­магаючи, щоб видав криївки, прізвища і псевда повстанців. Він не зрадив друзів, і тоді його вислали до Сибіру на каторжні роботи. Повернувся Іван додо­му вже після смерти Сталіна інвалідом і не­вдовзі помер на руках у старенької матері.

Двоюрідні брати Володими­ра Микита Опришко та Іван Тимчій ще юнаками складали кістяк грабовецької ОУН. Микита Опришко-'Медвідь' – організа­ційний референт КЕ ОУН на ЗУЗ – відзначався винятковою силою і був найвірнішим побратимом і охоронцем для 'Лопатинського'. Вони і загинули разом в бою з енкаведистами. Петра Тимчія за діяльність в ОУН 1943 року розстріляли німці на цвинтарі у Голобутові.

Михайло Денькевич (1924 р.н.) – син Ганни Тимчій, – на­вчаючись у Стрийській гімназії, пішов слідами свого двоюрідно­го брата Володимира. Під час німецької окупації організовував націоналістичну молодь для проведення проукраїнських акцій. Староста села Грабівця за наказом окупантів готував спис­ки молодих людей, яких мали вивозити на роботи до Німеччи­ни. Щоб врятувати своїх рідних, він заносив у ці списки бідняків і підпільників-націоналістів. Ви­дав німцям і Михайла. У Німеч­чині юнак створив підпільну гру­пу українських націоналістів, проте хтось їх видав. Михайла відправили у концтабір, однак йому вдалося втекти. Перейшов­ши західний фронт, він вступив до американської армії. Згодом виїхав до США, де здобув дві ви­щих освіти, став науковцем.

ОСТАННЯ ГРАНАТА НА ЧОТИРЬОХ

У перші роки своєї діяльности В.Тимчій організовував похо­ди українців на гору Маківку, де відбувалося вшанування нам'яти полеглих стрільців. Він започат­кував будівництво читальні у с.Грабовсць, за його ініціативи весілля на Стрийщині стали для молоді безалкогольними. Особ­ливо успішною у Стрийському повіті була 'шкільна акція', помітним учасником і організа­тором якої був Володимир Тимчій. За активну політичну діяльність польський режим не­одноразово кидав В.Тимчія до в'язниці, в т.ч. й до Берези Картузької.

Ставши улітку 1939 року Крайовим Провідником ОУН на Західно-Українських землях, він зміцнював і розширював Ор­ганізацію всупереч вказівці за­кордонного Проводу про роз­пуск ОУН на ЗУЗ, створював у Краю загони самооборони та організував військові вишколи. На початку Другої світової війни ці загони захистили український люд від мародерства і звірств відступаючої польської армії. Ще в серпні 1939 р. В. Тимчій відправив на Полісся підпільників з Га­личини та Волині з завданням налагоджувати контакти з ук­раїнськими землями, що тоді пе­ребували під російсько-большевицьким пануванням, та готува­ти збройне повстання на випа­док війни. Робота скерованих В.Тимчієм підпільників значно посилила виливи ОУН на північних окраїнах українських земель, що згодом стало підґрун­тям успішної боротьби відділів УПА, яка й творилася на Поліссі.

Степан Бандера й інші виз­начні діячі ОУН з великою сим­патією і теплотою згадували про Володимира Тимчія. Ось що пи­ше Адольф Гладилович у спогаді 'Володимир Тимчій-Лопатинсь­кий', присвяченому 39-літтю йо­го загину: 'Ранньою весною 1938 року Повітовий Провідник ОУН Дрогобиччиии  Теодор   Муйла повідомив мене, що він, Богдан Зарицький і я маємо зустрітися з нашим новим Провідником. Зустріч відбулася в лісі біля села Гаїв Вижніх. Незнайомий, якому ми відтепер підлягали, був кре­мезної будови, круглолиций, білявий, коротко обстрижений – доказ, що він недавно вийшов із тюрми. Після короткої розмови, в якій мимоходом згадав, що йо­му довелося бути й у горезвісно­му концтаборі в Березі Картузькій, приступив до справи. Кожної другої неділі пополудні ми троє матимемо з ним у лісі сходини. Нікому з нас не вільно сходин пропустити.

– Якщо б я не прибув на схо­дини, – сказав він нам, – то знай­те, що я помер, або арештований. Те саме відноситься і до кожного з вас – тільки смерть або арешт виправдують неприсутність на сходинах. Навіть смерть і похо­рон рідної мами не можуть бути виправданням для того, хто не прийшов на сходини.

– Вам не треба знати, хто я і як я називаюся, – заявив він нам. – Для вас я Провідник, і тільки так маєте мене називати. В разі арешту й допитів тим певніше можете твердити, що мене зовсім не знаєте'.

Під час так званого розколу ОУН на бандерівців і мельниківців у лютому 1940 року Тимчій-'Лопатинський' двічі зустрічався з головою ПУНу полковником А. Мельником, але не зміг схили­ти його до проведення кадрових змін та переходу до активної бо­ротьби з опорою на власні сили. Тому він беззастережно підтри­мав тих членів Організації, які вважали за необхідне створити революційну ОУН.

Відразу після наради 9-10 лютого 1940 року і створення революційного Проводу ОУН Володимир Тимчій-'Лопатинський' разом із Зеновією Лсвицькою-'Зенею', Микитою Опришком-'Медведем' та Теодором Оленьчаком-'Васильківим' по­верталися з Кракова до Львова. Вони перейшли німецько-ра­дянський кордон, що пролягав тоді вздовж річки Сян, але чер­воні прикордонники помітили їхні сліди і влаштували погоню. В архіві СБУ збереглася довідка: 'При переходе границы ТЬІМЧИЙ, ОПРЬІШКО, ВАСИЛЬКОВ и ЛЕВИЦКАЯ были обнаружены и преследуемые нарядом советских пограничников, которым оказали упорное сопротивление, и после того, как у них вы­шли все патроны и не желая сдаться пограничникам, ТЬІМЧИЙ, ОПРЬІШКО, ВАСИЛЬКОВ и ЛЕВИЦКАЯ взорвали себя последней оставшейся у них гранатой'.

Цей бій відбувся 13 лютого 1940 року в селі Устиянові біля Устриків Долішніх (зараз це тери­торія Польщі). Володи­мир Тимчій-'Лопатинський' став першим по­леглим з Проводу ОУН (революційної).

***

Український народ гідно вшанував пам'ять славного Провідника. Відразу після загибелі В.Тимчія-'Лопатинського' та його товаришів невідомий автор склав пісню-баладу про цю подію. За твердженням колишніх провідних членів ОУН Петра Дужо­го та Василя Кука, яке не відкидає відомий до­слідник національно-визвольної боротьби, зокрема повстанських пісень – Григорій Дем'ян, автором пісні був Крайовий Провідник ОУН Іван Климів-'Легенда'. У пісні наголошено, що В. Тимчій повертався в Ук­раїну з наміром підняти по­встання проти нових завойов­ників й описано героїчну смерть першої жертви новоствореного Революційного Проводу ОУН. Упродовж двад­цяти років ця пісня гріла серця не тільки учасників боротьби ОУН і УПА. Її співали прості лю­ди в усій Галичині. Зрештою, во­на не припинила побутування в часи існування СРСР, її співали і поширювали в діаспорі, співа­ють і тепер.

У статті використані матеріали

з книжки Василя Шпіцера

і Володимира Мороза

'Крайовий Провідник Володимир

Тимчій-Лопатинський' -

Львів: Афіша, 2004.

 

10 лютого 2011


1




  Закрити  
  Закрити